Saturday, June 23, 2012

Disclose payslip on facebook??


ada sorang mamat nih tayang pay slip kat facebook.. motif? nak jer aku tanya "kalau gaji ciput ada berani nak tayang sana sini?" 


dan.. sorang minah nih pulak tayang acceptance letter dpt continue study. Perlu ker tayang letter bagai siap detail nmpak terang2 boleh baca.. motif apakah? bagi aku cukup lah dengan update status .. surat tuh boleh simpan masuk personal file. 


perkara 'private & confidential ' nih tak perlu jaja seluruh alam. kalau nak share kegembiraan sekalipun tak payahlah sampai disclose pay slip , offer letter etc.. cara itu membuatkan friends list anda mau muntah sambil layann facebook. 


p.s: simpan sket utk diri sendri. 

34 comments:

  1. setuju..tak perlu la tayang benda2 macam tu..memang nak menunjuk la kot..opppssss! sori!

    ReplyDelete
  2. bangga sangat agaknyaa.
    pffft

    ReplyDelete
  3. whitecapuccino,
    sangattttt :D

    ReplyDelete
  4. chemay,
    welllllll people.. :d

    ReplyDelete
  5. anna,
    haha x pyh nk terasa sgt.. u x der letak payslip kan ;)

    ReplyDelete
  6. haha. betul, getik benor tengoknya haa. haha

    ReplyDelete
  7. setuju.. kadang-kadang orang boleh salah faham..

    ReplyDelete
  8. ade pro dan kontra tu faza..apepun nawaitu lah kan..

    psst,faza sihat ke?

    ReplyDelete
  9. gaji riban kot. hehehehe.. ^^

    ReplyDelete
  10. shedameor,
    :D

    shafiq,
    just remember people yg dengki kat kita pon bleh wat mcm2..

    ReplyDelete
  11. kf,
    sorry, i can't see the pro.. :r

    jess,
    harusss laa rm5k..pffttt

    ReplyDelete
  12. oi..aku baru nk menunjuk payslip aku..terbantut..miss u dear

    ReplyDelete
  13. aku baru nk show off payslip aku..terbantut..miss u lah dear

    ReplyDelete
  14. Acceptance letter, letter apa2 je la yang kaitannya sama.. ada je tayang. Macam ni je la citer dia.. sama je dengan orang2 yang baru dapat baby.. benda2 ni tak senang dapat.. so perasaan happy yang kita dapat tu, kita nak share dengan kawan2 kita.. bukan saja2 nak menunjuk or nak rasa bangga.
    Kadang2 kita rasa penat jugak tgk wall kita ni banyak sangat gambar anak.. sampai profile picture pun gambar anak dia.. tapi kita tumpang happy je la.. sebab of course la dia bangga dengan anak dia kan? kita tumpang happy je la. Apa la salahnya kita tukar mindset kita jadi positive. Perlu ke kita fikir negative and fikir buruk pasal orang setiap masa? Dia tak kacau hidup kita pun..

    Just saying...

    ReplyDelete
  15. Lain Orang Lain Ragam...tpi itu la...benda yang sulit sebegitu...xperlu la...simpan jew untuk peribadi...

    ReplyDelete
  16. semut sesat,
    haaa sooo not u.. miss u everyday :)

    ReplyDelete
  17. babe, i do agree with your opinion. even rasa happy or what else, i don't think it necessary nak taang everything kan. tapi manusia or to be exact, melayu mmg camtu :)

    ReplyDelete
  18. anna,

    tak perlu samakan tayang pic baby dengan tayang payslip/P&C things.it's a big different. mostly my frens ramai tayang pic baby n of coz im happy for them, but not 4 payslip/offer letter phd etc.. Tujuan adalah sama nak share kegembiraan tapi.... memberi INTERPRETASI yg berbeza.

    tak perlu nak share perkara P&C -> it's my opinion here. Samaada u suka atau tidak, its up to u sbb itu adalah opinion u. Tapi.... tolong jangan kata i sentiasa 'fikir negative and fikir buruk pasal orang setiap masa', it's too much and u really don't know me.

    tqvm.

    ReplyDelete
  19. Henritejose,

    that's what i said.. 8)

    ReplyDelete
  20. asfira,

    yup.. keyword "NOT necessary".. loved it! :e

    ReplyDelete
  21. tula la kan.. tapi bil elektrik, bil air dia tak nak tayang pula kan? hehe

    ReplyDelete
  22. betol betol. bangga sangat kot. huhu

    ReplyDelete
  23. I'm just saying my opinion as well babe. Don't need to get all emotional & offended about it. It is their right to show it. And if anything happen to them pun, it's not your fault. If u want to prevent it, you should just tell them what's bothering you, but in the end it's their right. I'm not saying that you think negative all the time, but I'm just saying based on this post. Sorry la kalau u terasa. Tapi u buat i terasa jugak.

    Just saying...

    ReplyDelete
  24. AnonymousJune 26, 2012

    Hahaha! Indeed its very disturbing to see such posts..cant they think of a simple line to describe those. Posting confidential thing is so insensitive dont u think?? ;) being wise doesnt bite at all...there are things dat ppl wish to know there are as well things dat ppl dont think they wish to noe..i got loads of friends doing medics & engineering overseas but not dat i noe they posted acceptance letter..enough said when they post photos on winter.. ;p at least ppl cud see pretty places

    ReplyDelete
  25. AnonymousJune 26, 2012

    Hahaha! Indeed its very disturbing to see such posts..cant they think of a simple line to describe those. Posting confidential thing is so insensitive dont u think?? ;) being wise doesnt bite at all...there are things dat ppl wish to know there are as well things dat ppl dont think they wish to noe..i got loads of friends doing medics & engineering overseas but not dat i noe they posted acceptance letter..enough said when they post photos on winter.. ;p at least ppl cud see pretty places

    ReplyDelete
  26. setuju.... bajet orang nak jeles. meluat lagi ada la :D

    ReplyDelete
  27. bobo,
    over sgt laa plk bil eletrik bagai.. :P

    cikwahida,
    :)

    ReplyDelete
  28. anna,
    i x ada intention nk wat u terasa. sbb i x tau pon u pernah tayang whateve letter. that is it.

    anonymous,
    omg! 2 thumbs up 4 your your opinion.. :)

    ReplyDelete
  29. Yg tayang gaji tu...
    Xtakot kene rompak ke...
    Huhuhu :P

    ReplyDelete
  30. AnonymousJune 26, 2012

    Just sayin' ;) hehe

    ReplyDelete
  31. saje la kot nak show 1st payslip dia..kenngan

    ReplyDelete
  32. for me pulak...menyampah tu xsgt la...tapi cuma xleh terima kebodhan gini...apabila dorang tayangkan maklumat peribadi dorang kat internet dimana ramai orang jahat boleh exploit...=_=

    ReplyDelete
  33. fb dh mmg jadi tmpt letak ape saje..ade gak yg tyg sume collection hp die ade..blablabla..tak pikir bahaya ke? kan faza :)

    ReplyDelete